Tetőszigetelés fogalomtár

» Mi a tetőszigetelés?

Tetőszigetelés

A tetőszigetelés egy összefoglaló megnevezés. Együttesen magában foglalja a magastetők, tetőteraszok, zöldtetők, lapostetők...., szigetelési megoldásait.

A hétköznapi használatban és a szakirodalmakban is, a lapostetők, magastetők, tetőteraszok, zöldtetők, ..., szerkezetek belsejében, között, vagy felett elhelyezett hőszigetelés, pára elleni szigetelés és csapadékvíz elleni szigetelések együttes elnevezése.

» Mi a laposető?

Lapostető

Hajlásszögük alapján átlagosan a 8° alatti tetőszerkezeteket illetik a "lapostető" megnevezéssel.

A lapostetők hajlásszögük alapján való meghatározása nem pontos, minden fórum más - más adatot közöl. Átlagosan a 7% -tól alacsonyabb lejtéstől lapostetőnek definiálják az adott tetőszerkezetet.

A lapostetők egy másik meghatározása, hogy olyan tetőszerkezetek amelyek teljesen vízhatlan szigetelést igényelnek. 

Fő feladatuk az alattuk található terek és szerkezetek külső hatások (Uv sugárzás, hőterhelés, csapadékvizek elleni védelem, szélszívási hatásokkal szembeni ellenállás,...) elleni védelme. 

» Mi a zöldtető?

Zöldtető

Lehet extenzív zöldtető és intenzív zöldtető. 

Az intenzív zöldtetőre vastag humusz rétegeket alakítanak ki melyek így alkalmassá válnak bokrok, fák, cserjék, aljnövényzetek telepítésére is. A vastag termő réteg és járó felületek kialakítása nagy súlyt jelent! Ezt, és a megfelelő szigetelést is szem előtt kell tartani a tervezéskor.

Az extenzív zöldtetőkön a kis humuszvastagság miatt talajtakaró jellegű szárazságot jól tűrő növényzet kialakítására van lehetőség. Kevés gondozást igényelnek, Viszont egy kialakult növényi kultúra megbontása egy esetleges szigetelés javítás miatt itt sem szerencsés, ezért ügyelni kell a megfelelő szigetelési technológia és kivitelező kiválasztására!