Firestone EPDM tetőszigetelés rendszer

Bevezető

Az 1960-as évek elején, a tetőszigetelések területén több évtizeden keresztül vezető szerepet betöltő hagyományos, többrétegű bitumenes szigetelések alternatívájaként megjelentek az elasztomer-polimer 
gyártású szigetelőlemezek.
Ez a kézikönyv azokat a Firestone RubberGard® EPDM tetőszigetelési rendszereket mutatja be, melyeknek fő alkotóeleme az egyrétegű, etilén-propilén-dién-terpolimerből gyártott gumi szigetelőlemez. 
Az EPDM gumilemezt 1962-ben mutatták be. Az üzemszerű gyártás 1963-ban kezdődött. Az első EPDM lemezzel szigetelt tetők a hatvanas évek végén készültek. Azóta a beépített mennyiségben óriási 
növekedés tapasztalható, ami a szigetelőlemez két előnyének köszönhető:

 • Teljesen homogén polimerizált anyag, gyakorlatilag korlátlan ózon- és időjárás-állósággal, jó hőállósággal és alacsony hőmérséklet mellett is nagy rugalmassággal. 
 • Más gumilemezekhez hasonlítva viszonylag nagyobb arányban tartalmaz olcsó töltőanyagokat és olajt, miközben megőrzi az összetevők fizikai tulajdonságának minőségét.

A kiváló minőség és a költséghatékonyság gyors előretörést hozott a különböző piacokon. Az EPDM 
alapanyag valóban széles körű alkalmazást tesz lehetővé, úgy, mint:

 • Az építőiparban: tetőszigeteléshez használatos gumi lemezek, csatorna és tó-fóliák, tartály-szige-telések, ablak-tömítések.
 • Az autóiparban: radiátor és fűtés csövek, fék alkatrészek, tömítő-anyagok.
 • Egyéb területeken: szállító-szalagok, dokk-ütközők, tömítések, szívó és elvezető csövek.

Napjainkig világszerte több mint egy milliárd négyzetméter EPDM szigetelőlemezt építettek be sikere-sen, Alaszka fagyos időjárása mellett éppúgy, mint a Közép-Kelet perzselő klímájú területén, biztosítva több tízezer épület vízhatlanságát. Az EPDM így vált a leginkább elfogadott új technológiává. Ez a siker részben az EPDM szigetelőlemezek könnyű beépítésének és karbantarthatóságának, részben nagyszerű tulajdonságainak tudható be.

A Firestone Building Product Építőipari Cég a Firestone egyik részlege, a gumitechnológia területén már több mint 100 éve úttörő és fejlesztő, mára a tetőszigetelési iparban a világ, vezető cégévé vált. A Firestone RubberGard® EPDM szigetelőlemezekkel tetőszigetelési rendszerek széles választékát kínálja az építészek, megrendelők és kivitelezők számára. Az EPDM lemezt a világ talán legnagyobb EPDM üze-meiben gyártják az USA-ban, az Arkansasi Prescottban, és a Dél-Karolinai Kingstreeben, kihangsúlyozva a Firestone szigetelőipar iránti erős elkötelezettségét.

A RubberGard® EPDM szigetelőlemezek fejlődésével egyidejűleg a kiegészítő anyagok széles köre is óriási ütemben javult és fejlődött. Jelentős technikai fejlődés következett be a ragasztó- és tömítőanyagok, a szegélyezések, rögzítések és tervezési előírások területén csakúgy, mint a gyári és helyszíni minőség-ellenőrzés folyamatában.

1993-ban a Firestone Building Product építőipari Cég hivatalosan is bemutatta a forradalmian új varratkészítési technológiáját, ami az elő-vulkanizált QuickSeam Splice toldó-szalag alkalmazásával vált lehetővé, tovább növelve a Firestone EPDM tetőszigetelések teljesítményét. Azóta további számtalan QuickSeam termék került be a termék-családba.

Ez a kézikönyv új épületek vagy tetőfelújítások tervezésével foglalkozó építészek és más tervező szakemberek számára készült, hogy segítségével ki tudják választani a legmegfelelőbb szigetelési rendszert és annak alkotóelemeit. A kézikönyv a kivitelezőket is segíti az EPDM szigetelési rendszerek helyes alkalmazásában. Végül a megrendelő számára is segítség, mert ezen információk segítségével ellenőrizheti a Firestone EPDM tetőszigetelés tervezésének és kivitelezésének folyamatát.

A Firestone EPDM tetőszigetelésekről a legújabb információkat, beleértve a termékek és részletrajzok műszaki frissítéseit a Firestone www.firestoneebpe.com honlapján találhatják.

© 2009, Firestone Building Products. Minden jog fenntartva.

 

FIRESTONE EPDM TETŐSZIGETELÉSI RENDSZEREK

Annak érdekében, hogy tartós és megbízható tetőszigetelés készülhessen, nem elegendő csak egy jó szigetelőlemezt gyártani. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a szigetelőlemeznek más termékekkel is összeférhetőnek kell lennie, hogy a teljes tetőszigetelési rendszerbe illesztve, egymástól igen különböző feltételek mellett is megfeleljen a céljának.

Ezen feltételek alapján a tervező a következő tetőszigetelési rendszerek közül választhat:

1.1 Leterheléssel rögzített tető

1.2 Fordított tető

1.3 Teljes felületű ragasztással rögzített tető (F.A.S. rendszer)

1.4 Mechanikailag rögzített tető, erősített lemez-sávval (R.M.A. rendszer)

1.5 Mechanikailag, sinnel rögzített tető (M.A.S. rendszer)

1.6 Mechanikailag, az átlapolásokben rögzített tető (B.I.S. rendszer)

A következő oldalakon az összes Firestone EPDM szigetelés-rögzítési módról található rövid leírás és ábra, azok jellemzőivel és előnyeivel együtt.

 

1.1 Leterheléssel rögzített tető

1.1.1 ábra

A leterheléssel rögzített Firestone rendszer a leggazdaságosabb EPDM szigetelési rendszer, mely a legkülönbözőbb épületek tetőszigetelésére alkalmazható.

Az EPDM lemezeket lazán kell fektetni a kellően sima aljzatra. Egyenetlen aljzat esetén a lemez alá egy megfelelő védő-kiegyenlítő réteget kell elhelyezni. Az átlapolásoknak legalább 100 mm szélesnek kell lenniük és az átlapolások közé egy öntapadó QuickSeam toldó-szalagot kell helyezni a szigetelés folyto-nos vízhatlanságának biztosítása érdekében. Amikor a varratok lezárása, valamint az összes szegélyezés és áttörés a Firestone alkalmazástechnikai útmutatója alapján elkészült, a Firestone EPDM szigetelés leterhelése a következő anyagokkal történhet:

Gömbölyűszemű, mosott, törött daraboktól mentes, osztályozott kavics, általában 16-32 mm-es mérettel.

Beton járólap (legalább 5 cm vastag), sima felülettel. Esetleg védőréteg is szükséges lehet.

Törött, osztályozott kavics, védőrétegre fektetve. Minél nagyobb a kavics mérete, annál nagyobb a leterhelési súly.

Helyszíni beton, védőrétegre helyezve.

A rendszer jellemzői:

 • Nagyméretű EPDM leplek használhatók.
 • Kevés hegesztési varrat.
 • Az aljzatok széles választéka.
 • Gyors kivitelezés.
 • Alacsony munkadíj.
 • Kitűnő tűzrendészeti besorolás.
 • Kiváló időjárás-állóság.

Mielőtt ezt a rendszert választanák, a leterhelő réteg súlyának felvételére a tervezőnek meg kell vizsgálni a szerkezet statikai teherbírását. A tető lejtését és a szélerőket szintén figyelembe kell venni.

 

1.2  Fordított tető

1.2.1 ábra

A Firestone fordított rendszerű tető a hagyományos leterheléssel rögzített tető egyik változata, mely ideális megoldás rendszeresen járható tetőknél, illetve különleges időjárási viszonyok között.

Az EPDM lemezeket a kellően sima aljzatra lazán kell fektetni. Egyenetlen aljzat esetén a lemez alá egy megfelelő védő-kiegyenlítő réteget kell elhelyezni. Az átlapolásoknak legalább 100 mm szélesnek kell lenniük és az átlapolások közé, a szigetelés folytonos vízhatlanságának biztosítása érdekében egy öntapadó QuickSeam toldó-szalagot kell helyezni. Amikor a varratok lezárása, valamint az összes szegé-lyezés és áttörés a Firestone alkalmazástechnikai útmutatója alapján elkészült, a szigetelésre extrudált polisztirolhab hőszigetelést fektetnek. A hőszigetelésre egy védő-elválasztó réteg kerül, majd a réteg-rend leterhelése a következő anyagokkal történhet:

Gömbölyűszemű, mosott, törött daraboktól mentes, osztályozott kavics, általában 16-32 mm-es mérettel.

Beton járólap (legalább 5 cm vastag), sima felülettel.

Törött osztályozott kavics. Minél nagyobb a kavics mérete, annál nagyobb a leterhelési súly.

A rendszer jellemzői:

 • Nagyméretű EPDM leplek használhatók.
 • Kevés hegesztési varrat.
 • Az aljzatok széles választéka.
 • Gyors kivitelezés.
 • Alacsony munkadíj.
 • A szigetelés élettartamának növelése.
 • Tetőfelújításoknál lehetőség van utólagos hőszigetelésre.

Mielőtt ezt a rendszert választanák, a leterhelő réteg súlyának felvételére a tervezőnek meg kell vizsgálni a szerkezet statikai teherbírását. A tető lejtését, a szélerőket és a csatlakozások szegélyezésének magas-ságát szintén figyelembe kell venni.

 

1.3  Teljes felületű ragasztással rögzített tető (F.A.S.)

1.3.1 ábra

A teljes felületen leragasztott Firestone szigetelési rendszer a kis súlya miatt, nagy tervezői szabadságot enged meg. Ez a rétegfelépítés alkalmas íves, szokatlan formájú tetők és olyan szerkezetek fedésére is, amelyek terhelhetősége korlátozott, de az aljzat felülete a ragasztáshoz megfelelő.

A rendszerhez általában 3.05 m-től 6.10 m széles lemezeket alkalmaznak, melyeket az aljzatra közvet-lenül Bonding Adhesive ragasztóval teljes felületen leragasztanak. A lemezeket legalább 100 mm-es átlapolással kell fektetni, és az átlapolások közé a szigetelés folytonos vízhatlanságának biztosítása érdekében egy öntapadó QuickSeam toldó-szalagot kell helyezni. Minden szegélyezést a csatlakozá-soknál és áttöréseknél a Firestone alkalmazástechnikai útmutatója alapján kell készíteni.

A rendszer jellemzői:

 • Bármilyen lejtésnél alkalmazható.
 • Bármilyen formájú, egyedi tetőkön is alkalmazható.
 • Kis súllyal rendelkezik.
 • Szélszívással szemben tökéletesen biztonságos.
 • Esztétikailag is tökéletes.

Mielőtt ezt a rendszert választanák, a tervezőnek meg kell győződnie arról, hogy az aljzat megfelelően tapadó képes a Bonding Adhesive ragasztáshoz. Hőszigetelt rétegfelépítésnél meg kell vizsgálni, hogy a födémszerkezet a hőszigetelés mechanikai rögzítésére alkalmas-e.


1.4          Mechanikailag rögzített tető, erősített lemez-sávval (R.M.A.)

1.4.1 ábra

A Firestone R.M.A. egy kis súllyal rendelkező, mechanikai rögzítésű rendszer, melynél a szigetelés nincs átszúrva. A rendszer meghatározó eleme a kifejlesztett QuickSeam R.M.A. rögzítő-szalag, mely szöveterősítésű EPDM lemezből készült, két hosszanti szélén végigmenő öntapadó QuickSeam toldó-csíkkal laminálva.

A QuickSeam R.M.A. rögzítő-zalagot a megfelelően sima aljzatra fektetik és sínnel, vagy alátét tárcsával és csavarral mechanikailag rögzítik. A rögzítő-szalagok elhelyezésének távolságát a szélszívás mértéke határozza meg. A nagyméretű EPDM lepleket ezután a mechanikailag rögzített QuickSeam RMA rögzítő-szalagokhoz ragasztják, a QuickSeam ragasztási módnak megfelelően. Általában 6.10 m-től 9.15 m széles lepleket alkalmaznak. A tetők szélein a lemezeket a QuickSeam R.M.A. rögzítő-szalag használata helyett ragasztással is lehet rögzíteni. A lemezeket legalább 100 mm-es átlapolással kell fektetni, és a szigetelés folytonos vízhatlanságának biztosítása érdekében az átlapolások közé egy öntapadó QuickSeam toldó-szalagot kell helyezni. Minden szegélyezést a csatlakozásoknál és áttöréseknél a Firestone alkalmazástechnikai útmutatója alapján kell készíteni.

A rendszer jellemzői:

 • Átszúrás nélküli szigetelés.
 • Nagyméretű EPDM leplek használhatók.
 • Gyors kivitelezés.
 • Kevés hegesztési varrat.
 • Kis súly.
 • Esztétikailag kitűnő.

Mielőtt ezt a rendszert választanák, a tervezőnek meg kell győződnie arról, hogy a tetőfödém a mecha-nikai rögzítéshez szükséges kihúzó-ellenállást biztosítja.

 

1.5  Mechanikailag, sínnel rögzített tető (M.A.S.)

1.5.1 ábra

A Firestone M.A.S. egy kis súllyal rendelkező, mechanikai rögzítésű rendszer, mely szokatlan egyedi tetőformák (íves, donga-alak, …) esetén, valamint olyan tetőknél javasolt, ahol sok az áttörés és a felépítmény.

Az EPDM leplekre helyezett sínnel mechanikailag rögzítik a szigetelést, majd ezt egy 152 mm széles, öntapadó QuickSeam toldó-szalaggal takarják le. A sínek elhelyezésének távolságát a szélszívás mértéke határozza meg. A lemezeket legalább 100 mm-es átlapolással kell fektetni és az átlapolások közé, a szigetelés folytonos vízhatlanságának biztosítása érdekében egy öntapadó QuickSeam toldó-szalagot kell helyezni. Minden szegélyezést a csatlakozásoknál és áttöréseknél a Firestone alkalmazástechnikai útmutatója alapján kell készíteni.

A rendszer jellemzői:

 • Egyedi tetőformák esetén is alkalmazható.
 • Nagyméretű EPDM leplek használhatók.
 • Gyors kivitelezés.
 • Kevés hegesztési varrat.
 • Kis súly.

Mielőtt ezt a rendszert választanák, a tervezőnek meg kell vizsgálnia a tető lejtését és meg kell győződnie arról, hogy a tetőfödém biztosítja a a mechanikai rögzítéshez szükséges kihúzó-ellenállást.


1.6 Mechanikailag, az átlapolásokban rögzített tető (B.I.S.)


1.6.1 ábra

 

A Firestone B.I.S. egy kis súllyal rendelkező mechanikai rögzítésű rendszer, melyet olyan tetőknél alkal-maznak, melyeknél a keskenyebb szigetelő lemezek használata gazdaságosabb, és a födém mechanikai rögzítésre alkalmas.

A rendszerhez 2.28 m széles lemezt alkalmaznak, melyet lazán a megfelelő aljzatra fektetnek.
Szöveterősítésű lemez használata esetén a lemez mérete a 3.05 m-t is elérheti.

A szigetelőlemezt vagy teljes felületű ragasztással, vagy mechanikailag rögzítik. A mezőben a szigetelőlemezt az átlapolásokban elhelyezett sínnel rögzítik. A szöveterősítésű lemezt sín helyett alá-tétekkel és csavarokkal is lehet rögzíteni. A sínek elhelyezésének távolságát és a szigetelőlemezek széles-ségét a szélszívás mértéke határozza meg. Az átlapolásoknak a hossz-oldalon 200 mm, a lemez-végeken 100 mm szélesnek kell lennie. Az átlapolások közé a szigetelés folytonos vízhatlanságának biztosítása érdekében, egy öntapadó QuickSeam toldó-szalagot kell helyezni. Minden szegélyezést a csatlakozá-soknál és áttöréseknél a Firestone alkalmazástechnikai útmutatója alapján kell készíteni.

A rendszer jellemzői:

 • Egyedi tetőformák esetén is alkalmazható.
 • Nagy szélszívással szembeni ellenállás.
 • Alacsony anyagköltség.
 • Kis súly.

Mielőtt ezt a rendszert választanák, a tervezőnek meg kell vizsgálnia a tető lejtését és meg kell győződnie arról, hogy a tetőfödém biztosítja a mechanikai rögzítéshez szükséges kihúzó-ellenállást.